Holter ρυθμού (καρδιάς): Τι είναι, τι δείχνει και πότε γίνεται
Αρχική E Υγεία Καρδιάς E Holter ρυθμού (καρδιάς): Τι είναι, τι δείχνει και πότε γίνεται

Μάθε τι είναι το Holter ρυθμού καρδιάς, τι κάνει, πως γίνεται, τι δείχνει, πόσο διαρκεί και ποια συμπτώματα δείχνουν οτι πρέπει να γίνει η εξέταση. Οι αρρυθμίες αποτελούν μία σημαντική κατηγορία παθήσεων της καρδιάς, με ποικίλα συμπτώματα, από την έλλειψη συμπτωμάτων έως και τη συγκοπή, και ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή την καρδιακή ανακοπή.

Αρκετά από τα υπόλοιπα νοσήματα της καρδιάς μπορεί να εκδηλώσουν διάφορες μορφές αρρυθμιών και ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση της πρωταρχικής πάθησης. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των αρρυθμιών με ηλεκτροκαρδιογράφημα, ειδικά τη χρονική στιγμή των συμπτωμάτων.

Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να βοηθήσει η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με συσκευές όπως είναι το Holter καρδιακού ρυθμού.

Τι είναι το Holter ρυθμού

Το Holter ρυθμού είναι μία φορητή συσκευή που επιτρέπει την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για μακρά περίοδο, συνήθως 24 ή 48 ωρών, ενώ υπάρχουν και συσκευές που επιτρέπουν ακόμη μεγαλύτερη περίοδο καταγραφής. Ονομάστηκε Holter από τον φυσικό Norman J. Holter. Το Holter ρυθμού καρδιάς τοποθετείται από καρδιολόγο, ο οποίος το αφαιρεί μετά από το χρονικό διάστημα καταγραφής και αναλύει τα δεδομένα της καρδιάς μας σε ειδικό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα αποτελέσματα δίδονται συνήθως την επόμενη ημέρα.

Πώς γίνεται και τι να προσέξουμε

Η τοποθέτηση του Holter ρυθμού είναι απλή και γίνεται εντός μερικών λεπτών. Ειδικά αυτοκόλλητα (patch) τοποθετούνται στο θώρακα του/της εξεταζόμενου/-νης, στα οποία συνδέονται ορισμένα καλώδια, τα ηλεκτρόδια, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν σε μία μονάδα, που πραγματοποιεί την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Στη συγκεκριμένη μονάδα τοποθετούνται μπαταρίες για τη λειτουργία της συσκευής. Σε άτομα με αυξημένη τριχοφυία πραγματοποιείται αποτρίχωση των σημείων που θα τοποθετηθούν τα αυτοκόλλητα.

Έπειτα από την τοποθέτηση του Holter καρδιάς, το άτομο συνεχίζει την καθημερινότητά του, καθώς θέλουμε να πραγματοποιηθεί η καταγραφή σε μία τυπική ημέρα, με πλήρη δραστηριότητα. Διαφορετικά, αν το άτομο παραμείνει για όλη τη διάρκεια της καταγραφής στο σπίτι ή ακόμη και στο κρεβάτι, ενδέχεται να μην υπάρξουν ευρήματα κι αυτό να οφείλεται στην απουσία σωματικής δραστηριότητας. Μοναδικοί περιορισμοί είναι η αποφυγή χρήσης νερού και έντονης σωματικής δραστηριότητας. Ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι αποδεκτή κι επιθυμητή.

Σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, δεν χρειάζεται διακοπή κάποιου φαρμάκου για τη διενέργεια του Holter ρυθμού.

Μπορεί να τοποθετηθεί και στο σπίτι μας;

Το Holter καρδιακού ρυθμού τοποθετείται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, σε καρδιολογικό ιατρείο, σε διαγνωστικό κέντρο, ακόμη και στην οικία του ατόμου, καθώς δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, πέρα από τη συσκευή καταγραφής. Εξοπλισμός απαιτείται μόνο κατά την ανάλυση της καταγραφής.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται καταγραφή με Holter ρυθμού;

Η τοποθέτηση του Holter ρυθμού ενδείκνυται σε περιπτώσεις διερεύνησης συμπτωμάτων όπως είναι το αίσθημα παλμών ή η συγκοπή, αλλά και σε παθήσεις όπου είναι σημαντική η αναζήτηση αρρυθμιών, όπως η στεφανιαία νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Επομένως, η καταγραφή με Holter ενδείκνυται σε:

  • Διερεύνηση συμπτωμάτων (αίσθημα παλμών, συγκοπή, λιποθυμία)
  • Αρρυθμίες
  • Διερεύνηση αιτίας αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (αναζήτηση παρουσίας κολπικής μαρμαρυγής)
  • Αναζήτηση αρρυθμιών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς
  • Διερεύνηση παρουσίας στεφανιαίας νόσου
  • Διερεύνηση χαμηλής καρδιακής συχνότητας

Τι δείχνει;

Το Holter ρυθμού αποτελεί μία μεγάλης διάρκειας καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος, επομένως λαμβάνονται πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό, την ελάχιστη, μέγιστη και μέση καρδιακή συχνότητα για το διάστημα της καταγραφής, καθώς και για την ύπαρξη εκτάκτων συστολών (μορφολογία, αριθμός εκτάκτων συστολών).

Καθιστά δυνατή τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως είναι το αίσθημα παλμών ή η συγκοπή και βοηθάει στη διάγνωση αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή, η εκτακτοσυστολική αρρυθμία και οι βραδυαρρυθμίες. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό της περαιτέρω διερεύνησης ή αντιμετώπισης του ατόμου.

Πόσο διαρκεί;

Η συνήθης διάρκεια καταγραφής του Holter ρυθμού είναι 24 ώρες, αλλά, αναλόγως των ενδείξεων, μπορεί να τοποθετηθεί για 48 ώρες. Υπάρχουν ορισμένες συσκευές που επιτρέπουν την καταγραφή έως και 7 ημέρες. Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη υποψία από τον ιατρό, χωρίς να παρατηρηθεί συγκεκριμένη αρρυθμία, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτεύσιμου καταγραφέα βρόχου (loop recorder), με δυνατότητα καταγραφής 2 – 3 έτη.

Συμπερασματικά, το Holter ρυθμού καρδιάς είναι μία απλή, μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και κατ’ οίκον και μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση, το σχεδιασμό της μετέπειτα προσέγγισης και τη θεραπεία του ατόμου.

Καρδιολόγος στα Σεπόλια Παπαδογιάννης Αθανάσιος για την ιστοσελίδα της www.fmh.gr

Δείτε ακόμα

Κλείσε ραντεβού με τον καρδιολόγο

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και κλείστε το ραντεβού σας με τον καρδιολόγο.

Το ραντεβού σας θα ισχύει μετά από τηλεφωνική ή μέσω email επιβεβαίωση από τον καρδιολόγο.